Субота
18.05.2024
10:29
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сайт заступника директора школи Шуміхіної С.І.
Головна » 2016 » Жовтень » 26 » Початківцям
17:52
Початківцям

Запитання:

Досить тривалий час учителі червоним кольором ставили оцінки й робили різноманітні позначки у зошитах та щоденниках учнів. Віднедавна ж педагогічно доцільним вважають не застосовувати таку практику в початковій школі. Як це обґрунтовують?

Відповідь:

Допоки не внесено зміни до Інструкції щодо заповнення Класного журналу для 1-4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів, Міністерство освіти і науки України рекомендує керуватися Орієнтовними вимогами до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 21.08.2013 № 1222 (у редакції наказу Міністерство освіти і науки України від 19.08.2016 № 1009). Так, згідно з Орієнтовними вимогами вчителям початкових класів надане право вибору кольору ручки для виставляння оцінок у зошитах і щоденниках учнів. При цьому надано рекомендацію не використовувати червоний колір під час перевірки письмових робіт учнів 1-х класів в адаптаційний період. Свої поради щодо цього надає дитячий психолог Світлана Ройз на сайті МОН України. Зошит, малюнок, загалом будь-який авторський витвір — це продовження внутрішнього простору дитини. Тому те, що туди «потрапляє» ззовні, як-от виправлення чи оцінки, дитина часто сприймає не логічно, а емоційно. Іноді таке «порушення» переноситься на самовідчуття, на самоставлення. Зрештою, у дитини розвивається схильність до так званої шкільної тривожності — страху зробити помилку. Що більше вчитель, батьки та й сама дитина фокусуються на помилках, то більшає страх припуститися помилки. Такі процеси аж ніяк не сприяють сприйманню нової інформації. Те, на чому дорослі зосереджують увагу, активніше проявляється і несвідомо використовується дитиною. Часто діти мимоволі починають привертати до себе увагу саме «неуспішністю». Звісно, залежно від психотипу, діти по-різному реагують на допущені помилки. Але дитині важливо отримувати досвід, а тому й помилятися — можна. Бо такі знання (про помилку) також є частиною розвитку особистості і розширення меж її потенціалу. Дитині, як і дорослому, під час опанування нових знань важливо мати опору як стимул. Ця опора — успіх, знання про дещо вже засвоєне, про те, що дитина вміє. Натомість червоний колір сприймається як сигнал світлофора «СТОП». Дитині буває навіть складно перейти до нової діяльності після того, як вона побачила в зошиті червоне обмеження — оцінку. Отож ліпше використовувати одразу ручки двох кольорів, щоб: зеленим підкреслювати або виділяти те, що зроблене правильно (схвалювати) червоним — те, на що слід звернути увагу. Причому зелених позначок має бути приблизно вдвічі більше, ніж червоних. Основні тези щодо оцінювання в початковій школі Діти дуже адаптивні, вони звикають до будь-якої запропонованої системи. Багато поколінь школярів, яким оцінки ставили лише червоною ручкою, виросли і стали професіоналами. Та хто скаже, наскільки вони залишилися в контакті зі своїм потенціалом, наскільки радісні і приємні їхні шкільні спогади. Шкільний час — це суттєвий життєвий етап. І наскільки високою буде самооцінка дитини на цьому етапі, наскільки вона сприйматиме себе успішною та щасливою.

Джерело: http://www.pedrada.com.ua/question/22-qqqqa-16-m10-07-10-2016-chomu-chervonu-ruchku-ne-rekomenduyut-vikoristovuvati-u-pochatkovy-shkol

Будь-яке використання матеріалів можливе лише за наявності гіперпосилання.

Переглядів: 398 | Додав: Светлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar