Субота
18.05.2024
07:37
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сайт заступника директора школи Шуміхіної С.І.
Головна » 2015 » Червень » 18 » Морально-духовні цінності - державний вимір
10:49
Морально-духовні цінності - державний вимір

У МОН відбулося засідання Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН

 

10 червня 2015 року у Міністерстві освіти і науки відбулося чергове засідання Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН.

Заступник голови Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями Юрій Решетніков доповів членам ради про стан викладання предметів духовно-морального спрямування у школах України за останні два роки.

Юрій Решетніков повідомив, що за результатами аналізу можна стверджувати, що найбільш поширеними програми у загальних середніх навчальних закладах є: «Християнська етика в українській культурі», «Основи християнської етики», «Людина та історія християнської етики».

За даними регіонів, у 2024/2015 навчальному році предмети духовно-морального спрямування викладалися що найменше у 5525 школах України, для порівняння, у 2013/2014 н.р. - у 5 067 закладах освіти. Предмети духовно-морального спрямування вивчали 559 578 дітей, а в позаминулому навчальному році – 552 172 учнів.

За словами Юрія Решетнікова, предмети духовно-морального спрямування викладали 7 909 вчителів, у позаминулому році – 6 620. Окрім того, підготовку з викладання цих предметів пройшло 770 педагогів, а у 2013/2014 році – 567.

Водночас, як зазначив заступник голови Громадської ради, таких  високих показників вдалося досягнути завдяки Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областям. Зокрема, у Івано-Франківській області предмети духовно-морального спрямування вивчали 7 263 школяра у 617 школах та були задіяні у навчальному процесі 1425 педагогів, Львівській – 1 407 шкіл, 199 277 дітей та 1 304 педагогів відповідно, у Тернопільській області предмет духовно-морального спрямування вивчали 77680 дітей у 707 школах.

Разом з тим, як повідомив Юрій Решетніков, за останні 2 роки кількість шкіл, охоплених вивченням цих предметів зменшилась у Вінницькій області на 40, Закарпатській, Полтавській, Сумській, Херсонській, а у Черкаській - майже на 100 освітніх закладів, Чернігівській області – майже на 50 шкіл. Зменшилась й кількість учнів, що вивчають предмети духовно-морального спрямування у  Вінницькій, Київській, Полтавській,Черкаській, Чернігівській областях.

Заступник голови Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями також повідомив, що є і позитивна тенденція зростання кількості шкіл, де викладають предмети духовно-морального спрямування – це у Дніпропетровській області (на 120 шкіл), Житомирській,  Одеській, Кіровоградській областях та Києві.

Під час презентації даних Юрій Решетніков підкреслив, що у рамках бюджетної децентралізації в багатьох регіонах відмовляються від викладання курсів варіативної складової. На його думку, щоб убезпечити викладання предметів духовно-морального спрямування, необхідно звернутися до місцевих органів виконавчої влади з листом, де зазначити про актуальність та важливість цих предметів.

Під час засідання ради начальник відділу позашкільної роботи та захисту прав дитини МОН Алла Середницька зазначила, що 50% дітей в українських закладах позашкільної освіти навчаються за художньо-естетичним напрямом. «Також цікавими в плані співпраці з релігійними організаціями та духовно-моральним вихованням є еколого-туристичний та туристично-краєзнавчий напрями позашкільної освіти», - зазначила вона.

Окрім того, у Малій академії наук України вже існують дві секції, пов’язані з морально-етичним вихованням – секція філософії та секція історії релігії та релігієзнавства.

Як повідомив Юрій Решетніков, в цьому навчальному році пройшло підготовку близько 750 викладачів предметів духовно-морального спрямування. Найбільше педагогів з викладання цих предметів було підготовлено в Дніпропетровській, Закарпатській, Тернопільській та Рівненській областях. До процесу підготовки викладачів тепер долучиться й Київська православна богословська академія, яка раніше готувала лише священнослужителів.

Під час засідання Громадської ради було вирішено задля забезпечення підготовки, перепідготовки та вдосконалення викладачів з предметів духовно-морального спрямування звернутись до закордонних університетів, що мають відповідний досвід, а також визначити перелік вітчизняних вищих навчальних закладів, які зможуть займатись підготовкою таких кадрів.

Також члени ради заслухали питання про проведення Х Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування», який  в цьому році зібрав 17 учасників з 7 областей України. Як було зазначено,  у VIII Всеукраїнській олімпіаді «Юні знавці Біблії» змагались 258 учасників з 15 областей України. В цьому році відбувся І Всеукраїнський конкурс юних філософів і релігієзнавців. Також Громадською радою було ухвалено рішення звернутись до Міністерства освіти і науки з проханням внести до переліку заходів Міністерства олімпіаду «Юні знавці Біблії» та конкурс «Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування».

Як було повідомлено на засіданні, навчально-методичні комплекти з «Основ християнської етики» та «Біблійної історії та християнської етики» для 1-х -11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів зараз розробляються у Національному університеті «Острозька академія». Сьогодні напрацьовано робочі варіанти підручників, які необхідно узгоджувати з фахівцями. Також підручники з цих предметів можна отримати в електронному вигляді на сайті Української православної церкви.

Переглядів: 481 | Додав: Светлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar